torstai 16. tammikuuta 2014

Arvostelu "Kauniit kynnet" -kirjasta

Tällä kertaa ei nähdäkään lakkauksia eikä ostoksia, sillä ajattelin kertoilla vähän eräästä kynsikirjasta, jonka lainasin joulun alla kirjastosta. Kyseessä on Pansy Alexander-Potterin ja Mineko Sugitan kokoama ”Kauniit kynnet” -niminen kirja, joka esittelee eri tyylein ja tekniikoin koristeltuja kynsiä yli kahdella sadalla sivulla. Myös Pitkät Kynnet -blogissa esiteltiin kyseistä teosta ja näinpä sen vilahtavan myös Facebookin Kynsikoristelut-ryhmässä.

Kynsikirja

Kirja alkaa luonnollisesti johdannolla, minkä jälkeen puhutaan lyhyesti perusasioista, kuten kynsien ja käsien hoidosta, sekä esitellään joitain tekniikoita, työkaluja ja koristeita, kuten siveltimiä ja siirtokuvia. Esittelyt jäävät aika pintapuolisiksi ja ne sopivat lähinnä aivan vasta-alkajille.

Tämän jälkeen päästään itse kynsikuviin. Kynnet on jaettu osioihin koristelutekniikan tai teeman mukaan. Kirjassa nähdään mm. abstrakteja tyylejä, kukkakuvioita, strassein ja helmin koristeltuja kynsiä sekä akryylistä tehtyjä 3D -kuvioita. Jokaisen osion alussa kerrotaan hieman tulevasta tekniikasta tai tyylistä ja annetaan pieniä vinkkejä, joilla ei oikeastaan tee mitään.

Kirjassa nähdään paljon irtokynsille tehtyjä koristeluita ja ihan oikeille malleille tehtyjä kynsiä rekvisiittoineen päivineen. Osa kynsistä on rakennekynsiä ja osa luonnonkynsiä. Kuvat ovat suuria ja vähintäänkin hyviä, vaikka laatu vaihtelee hieman. Jonkin verran näkyy myös yksinkertaisia tietokoneella tehtyjä malleja, mistä en oikein pidä. Onhan piirros kaukana oikeasti toteutetusta kynnestä.

Ulkoasultaan kirja on hyvin selkeä ja nätti. Sivujen sisältöä kyllä kärsisi tiivistää jonkin verran, paljon on meinaan tyhjää tilaa. Kansikuva on hieman harhaanjohtava, sillä leimoja kirjassa ei nähdä kuin ohimennen.

Kirjassa minua häiritsi kovasti kynsien laadun vaihtelevuus. Kynnet ovat monelta eri tekijältä, mikä näkyy. Suurin osa kynsistä on yksinkertaisia, söpöjä ja oikein nättejä. Pieni osa on monimutkaisia ja upeita ja osa – myöskin aika pieni – sottaisia ja hutaistun näköisiä. Menee vähän uskottavuus koko kirjaan, kun näkee sotkuisia kynsinauhoja, levinnyttä maalia ja irronneita koristeita.

Teosta ei ikävä kyllä ole osoitettu oikein millekään kohderyhmälle, vaan samoihin kansiin on kerätty vähän mitä sattuu. Vähäiset tekstiosiot ovat itsestäänselvyyksiä jo hiemankin kokeneemmalle harrastajalle, kun taas kaikki kynnet eivät mitenkään aukea aloittelijalle. Itsekään en oikein tiennyt, miten monimutkaisimmat koristelut oli tehty, vaikka kynsien parissa on tullut vietettyä aika monta tovia.

Kirjan tarkoitus on ilmeisesti olla inspiraation lähde, minkä se loppujen lopuksi hoitaa ihan hyvin. Mitään uutta kirja ei tarjoa ja se toistaa itseään, mutta jos tykkää vähän yksinkertaisimmista kuvioista, strasseista, helmistä ja kukista, niin kirjassa on paljon kivoja malleja. Niin hyvä kirja ei kuitenkaan ole, että ostaisin sen itse kaupasta yli kahdenkympin hintaan. Kirjastosta kannatta kuitenkin käydä tätä teosta metsästämässä.

(En liittänyt tekstiin mitään kuvia kirjan sisällöstä, koska en tiennyt kynsitaiteilijoiden nimiä, enkä sen takia ollut varma, rikkoisinko jotain tekijänoikeuslakia. Pelaan siis varman päälle, ettei kukaan tule perästä huutelemaan. :))

Onko kellään teistä kokemusta samaisesta kirjasta? Mitä tykkäsitte siitä?

6 kommenttia:

 1. Hyvin arvosteltu kirja! Minä kun kuulin tuosta, niin ryntäsin heti hakemaan. Siitä ei ollut silloin vielä suomenkielistä versiota, mutta ei se englanniksikaan sen kummoisempi ollut ;) Itse petyin kovasti, en löytänyt omantyylisiä kynsiä mistään osiosta. Että mulle ei tuosta ollut edes inspiraation lähteeksi, kunhan nyt koristaa mun kynsipöydän päällistä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Määkin petyin jonkin verran, kun oli odotukset niin korkealla. Itse tykkäsin monista söpöistä 3D-koristeluista ja joistain kivoista kuvioista ja sain niistä ihan kivasti inspistä. Tän kirjan kohdalla on kai hyvin makuasia, että tykkääkö ja sopiiko koristelut omaan tyyliin ja/tai kokemukseen.

   Poista
 2. Mä ostin ton vuosi sitten englannin kielisenä ja oli ihan valtava pettymys. Ja siis ihan samoissa asioissa kuin sulla. Nyt ainoa hyöty siitä on, että asiakkaat hakee välillä inspiraatiota omiin kynsiinsä. Itselle en muistaakseni oo tehnyt kynsiä sen mukaan. Postauskin aiheesta löytyy mun blogista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijjaa, mää oon kai missannu sen postauksen sun blogissa, tai ainakaan ei muistu mieleen.
   Mää en loppujen lopuksi pettynyt niin hirveästi, koska suhtaudun aina vähän epäillen uusiin kynsiaiheisiin lehtiin ja kirjoihin, kun laatu ei monestikaan tunnu olevan kovin korkealla tasolla. Itse sain kirjasta kuitenkin loppujen lopuksi jonkin verran inspiraatiota, kun tykkään 3D-koristeluista. :)

   Poista
 3. Outoa, eikö siinä ollut kynsien tekijöiden nimiä/yrityksiä/blogeja tms? :O Aika epäkunnioittavaa jos niin on, vaikka lupa olisi kysyttykin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjan takana oli joitakin nimiä ja epämääräisiä lähteitä, mutta ei niistä oikein ottanut mitään tolkkua. Ihmettelin kyllä siinä, että minkäslaista touhua tämä nyt on, kun ei voida selkeästi ilmoittaa kynsien tekijöitä. :o

   Poista

Kaikki asialliset kommentit ovat toivottuja, sisälsivätpä ne sitten risuja tai ruusuja tai vaikka kuulumisia. :) Ei mainoslinkkejä. Kiitos.
You can also leave a comment in English or Swedish. :) Please don't promote your own blog in the comments.